2008. január 29., kedd

Okosabb vagy, mint a szöszi amerikai?

Nem is olyan régen egy sokakat felháborító felvétel keringett az interneten. A videó az "Okosabb vagy, mint egy ötödikes?" című műsor amerikai változatának egyik adásából származott, amelyben egy nem túl bőséges tudással megáldott szőke hölgynek szegezték a kérdést: "Melyik európai ország fővárosa Budapest?" A kisasszony megdöbbent a kérdés hallatán, különösen azért, mert ő egészen addig a pillanatig azt hitte, hogy maga Európa is egy ország, és hogy ott mindenki franciául beszél. Mielőtt továbblépnénk, íme a videó azoknak, akik esetleg lemaradtak róla:


A felvételek láttán persze rögtön repdesett a sok "hú bazz' de sötét", meg "mit vártál, amerikai". Mi magyarok ilyenkor ráadásul még inkább felháborodunk, dühöngünk, szitkozódunk, átalánosítunk, éppen csak tiltakozást nem nyújtunk be az ENSZ-nek a minket ért megaláztatások miatt.

Mindezek helyett azonban nekem lenne egy másik javaslatom. Nézzünk egy kicsit magunkba, és tegyük fel a kérdést gondolatban: mi mennyit tudunk a világról? Nos, kedves olvasó, ha a válaszod az, hogy "ennél biztosan százszor többet", akkor itt a lehetőség, hogy kipróbáld magad.

Létezik ugyanis az interneten egy Traveller IQ nevezetű, egyszerű kis játék, amely percek alatt rádöbbenthet arra, valójában mennyire felületes is a mi ismeretünk a Föld, vagy akárcsak Európa országairól, városairól.




A szabályok pofonegyszerűek. Csak kattints a vaktérképen annak a városnak a helyére, amelyet a program kér. Első látásra nem tűnik bonyolultnak, az ember nagy önbizalommal kezd neki. Ismerőseim körében szerzett tapasztalataim alapján azonban ez az önbizalom hamarosan alábbhagy.

Szóval ha úgy érzed, te okosabb vagy mint az amerikai szöszi, itt a lehetőség, hogy utánajárj, valóban így van-e.

Azért egy jó tanács: kezdetben, amikor játszol, lehetőleg egyedül legyél a gép előtt, mert ellenkező esetben - ha hiszed, ha nem - alkalom adtán te is eléggé kínosan érezheted magad...

Nincsenek megjegyzések: